Jan Håkanson på plats vid Karlstad universitet vid Formula Lådbil. Foto: Daniel Viklund / Sveriges Radio.
Jan Håkanson på plats vid Karlstad universitet vid Formula Lådbil. Foto: Daniel Viklund / Sveriges Radio.

Ökat intresse för teknikutbildningarna

2:10 min

Intresset för teknik och naturvetenskap ökar i Värmland och på Karlstads universitet har studenterna inom de här ämnena nästan fördubblats på tio år.

Under fredagen avgjordes Formula Lådbil, en tävling som ingår i projektet Formula Student vid Karlstad universitet. Lådbilstävlingen för mellanstadieelever genomförs för att ungdomar ska få upp ögonen för teknik.

Jan Håkanson är administrativ chef vid Fakulteten för hälsa, teknik och naturvetenskap och han tror på en ljus framtid för utbildningarna vid Karlstad universitet.

– Det ser bra ut i Värmland, vi har jobbat långsiktligt under många års tid och försöker jobba med alla åldrar, säger han.

De senaste tio åren har elevantalet på teknik- och naturvetenskapsutbildningarna ökat med 97 procent på universitet. En siffra som Jan Håkanson menar beror på att studenterna har märkt att det finns jobb inom området. Och han ser ljust på framtiden.

– Vi håller hela tiden på att titta över så att vi har ett brett utbud, jag tror att vi är på rätt väg, säger Jan Håkanson.

Det är studenter som läser teknik och naturvetenskapliga utbildningar som deltar under projekten och till sin hjälp har de fått pengar från Ljungbergsfonden till att genomföra dessa projekt.

I år har universitetet fått tio miljoner kronor från fonden som ska fördelas om tills 2017 för att kunna genomföra projekt för teknik och naturvetenskap.

– Det är tredje gången vi får medlet, det har inneburit en stor förändring, bland annat med ökningen med elever på utbildningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista