Pontus och Emil mästare med två tävlingar kvar Foto; APSM
Pontus Tidemand och Emil Axelsson klara mästare med två tävlingar kvar av Asia-Pacific Rally Championship Foto APSM

Tidemand tog hem APRC-titeln i Japan

Efter fem deltävlingar står det klart - Pontus Tidemand med sin kartläsare Emil Axelsson tar hem mästartiteln i Asia-Pacific Rally Championship för SKODA Motorsport.

I helgens Rally Hokkaido briljerade de och segrade så överlägset att ingen konkurrent har en chans att komma ikapp trots att en deltävling kvarstår.

- Just nu känns det obeskrivligt bra, säger en sprudlande glad Pontus efter målgången på söndagen. Att bli APRC-mästare var det ultimata målet den här säsongen, både för SKODAs skull och för vår egen. Jag är så glad att vi lyckades leverera och till och med ha ett event till godo. Det kunde inte ha gått bättre!

Helgen i Japan blev till en början en blöt historia. Himlen öppnade sig innan fredagens inledande superspecial och det kraftiga regnet höll i sig i två dagar. Pontus tog hand om ledningen redan från start när han var nästan sekunden snabbare än huvudkonkurrenten Gaurav Gill på den första sträckan. Men det som var upplagt för en spännande kamp mellan de båda storfavoriterna fick ett abrupt slut när Gill tvingades bryta med tekniska problem på lördagsmorgonen.

Vädret medförde komplicerade vägförhållanden och stora utmaningar för de tävlande, varav flertalet fick avbryta sitt rally. Pontus höll däremot tungan rätt i mun och klarade sig utan problem när han bemästrade lördagens tio sträckor.

- Det var riktigt svårt på vissa ställen, särskilt eftersom vi var första bilen på vägen, berättar Pontus. Det var besvärligt med vattensamlingar här och där samtidigt som regnet fortsatte att ösa ner. Men sådant är ovärderlig träning som vi garanterat kommer ha nytta av i framtiden. Dessutom var vägarna roliga att köra och det var fascinerande att se hur naturen förändrades. I början kändes det som vi var i Mellansverige, sen påminde det mer om VM-rallyt i Tyskland och längre upp på ön var det som att vara tillbaka på Nya Zeeland.

Ingen av motståndarna kunde mäta sig med Pontus, som drog ifrån allt mer för varje sträcka och lämnade resten av fältet långt bakom sig. På lördagskvällen, när rallyts första 11 sträckor var körda, hade Pontus en ledning på nästan 5 minuter och behövde i princip bara ta sig i mål på den sista dagen för att säkra titeln.

Lyckligtvis flöt söndagens nio avslutande sträckor på utan incidenter - och utan regn. Allt som allt kammade Pontus hem 18 sträckvinster på de totalt 20 sträckorna och segermarginalen uppmätte otroliga 12 minuter.

- Det hade varit häftigt att få ta hem titeln genom en sekundstrid, så det var tråkigt att gå miste om det när vi tappade Gill, säger Pontus. Men det bevisar återigen att allt kan hända snabbt i rally och man får helt enkelt köra sitt eget race. Vi hade en kanonhelg där allt fungerade felfritt och precis som i tidigare tävlingar har både teamet och Emil gjort ett fantastiskt jobb. Det är det som gör att vi står här på topp idag. Nu ser vi fram emot den sista tävlingen i Kina där vi gör premiär i APRC med Fabia R5, det blir riktigt kul.

Under sitt första år som SKODA-förare har Pontus hittills deltagit i Asia-Pacific Rally Championships samtliga fem deltävlingar, där han vunnit fyra och kommit tvåa i en, och i tillägg också kört tre deltävlingar i VM för SKODA, även där med tre raka pallplaceringar. Mästartiteln i APRC är Pontus andra internationella mästartitel på två år då han 2013 blev juniorvärldsmästare i rally.

Pontus och Emil firar sin vinst genom att redan nästa vecka bege sig till Frankrike, närmare bestämt Korsika, för nästa VM-runda som avgörs den 1-4 oktober. Den sjätte och sista deltävlingen i Asia-Pacific Rally Championship går av stapeln i Kina mellan den 30 oktober och 1 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista