Antalet pensionärer som vill jobba kan minska med ny skatt

1:02 min

Arbetsgivaravgiften för pensionärer över 65 år höjs med drygt 6 procent från 10 1ill 16 procent. Det förslås av regeringen i budgeten som presenterades igår.

Men det är en skattehöjning som är orättvis och som kommer att drabba pensionärer som fortfarande vill jobba, säger Lars Sandström, vd för Seniorbolaget, som hyr ut pensionärer till olika uppdrag bland annat i Värmland.

– Som arbetsgivare är det inget som gynnar oss, tvärtom motarbetar det våra möjligheter att utveckla våra affärer och anställda fler. Jag förstår inte varför man ska lägga högre skatt på äldre människor, säger Lars Sandström.

Den enskilde pensionären drabbas inte direkt av den höjda löneskatten eftersom det är arbetsgivaravgiften alltså egenavgiften som höjs från idag tio procent till 16, vilket gör att det blir dyrare att anställa personer över 65 års ålder, något som kommer att påverka de 7 år gamla seniorbolaget som idag omsätter 60 miljoner kronor om året.

– Vi måste ju ta ut det här på kunderna och får höja priserna till kunderna och då sjunker omsättningen och vi kan inte anställa så många vi skulle ha gjort annars.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista