Hemtjänstpersonal tar på en brukare ett par strumpor. Foto: Anders Wiklund/TT.
Foto: Anders Wiklund/TT.
P4 Värmland kollar äldrevården

Sunne kommun om minutpassning: "Det är en schablon"

"Det här är en uppskattad tid"
1:19 min

Ann-Katrin Nilsson, chef för vård och omsorg i Sunne kommun, hävdar att schemat med minutpassning är ett schablon till hjälp i planeringen.
– Det är inte en minutpassning av vad kunden ska få för tid.

I många kommuner får hemtjänstpersonalen ett schema för dagen där alla insatser hos brukare man ska besöka är angivna i tider, till exempel "toalettbesök 10 minuter", "dusch 20 min", ett planeringssystem som i folkmun kallas för minutpassning. 

I Sunne kommun använder man minutpassning men Ann-Katrin Nilsson, chef för vård och omsorg, menar att det endast ska ses som en uppskattning.

– Det här är en schablon, en uppskattad tid som man lägger i planeringen för att man ska veta var man ska vara under dagen, säger Ann-Katrin Nilsson och tillägger att hemtjänstpersonalen också innan besöket ska ha gjort upp med brukaren i en genomförandeplan vad som behöver göras.

Minutpassningssystemet har fått kritik, bland annat från Mattias Lindberg som arbetar i hemtjänsten i Sunne. Han tycker att schemat är alltför pressat.

– Jag tycker det är förjäkligt. Det är styggt gjort mot de gamla. Det är inte rimligt att hinna med allt på den tid vi får, säger Mattias Lindberg.

Om något händer så att det blir en försening så påverkas hela dagen, menar han.

– Jag får hoppa över rast och trycka på gaspedalen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".