Foto: Malte Nördlöf/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Malte Nördlöf/Sveriges Radio
Träfiguren Madonna, Trankils kyrka. Foto: Barbro Thörn
2 av 2
Träfiguren Madonna i Trankils kyrka, stals 2012. Foto: Barbro Thörn

63-åring förnekar kyrkostölder

Åklagaren: "Medeltida föremål har sålts via auktionsfirmor"
0:57 min

Rättegången mot den 63-årige spanske medborgare som står åtalad för grova stölder i en rad kyrkor runt om i landet pågår idag i Norrköpings tingsrätt.

Den 63-årige mannen misstänks ha stulit ovärderliga föremål från bland annat Trankils kyrka i Årjäng och han har sen från sitt hem på Teneriffa sålt föremålen över hela världen.

När rättegången inleddes förnekade den 63-årige mannen brott.

Enligt åklagarna finns det inga vittnen som har sett mannen begå brott och heller inga fingeravtryck eller DNA-bevisning mot mannen.

Bevismaterialet består främst av digitala fotspår, till exempel spårade telefonsamtal, kontokortsanvändning och GPS-koordinater. 

– I anslutning till stölderna finns det GPS som har använts och det har varit i trakterna kring alla brottsplatserna. Vidare är det också fotografier som är tagna av föremålen, strax efter stölderna. Det är en del av det som finns, säger åklagare Hans-Jörgen Hanström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".