Graningeskolan. Foto: Rosanna Hjalmarsson
Graningeskolan. Foto: Rosanna Hjalmarsson

Kommunikationsmiss från Migrationsverket om Graningeskolan

Fredrik Bengtsson: "Uppenbart att det har blivit en del missförstånd".
1:18 min

Vilseledande information ligger bakom förseningen av inflyttningen för de 100 asylsökande som ska bo på Graningeskolan, enligt Lars Ek på Graninge fastighetsförening. Migrationsverket håller med om att det blev ett missförstånd.

De 100 flyktingar skulle under tisdagseftermiddagen ha kommit till Graningeskolan i Molkom, men de kommer först nästa vecka eftersom man måste göra om sovsalar till fyrbäddsrum. Lars Ek på Graninge fastighetsförening menar att kommunikationen mellan olika avdelningar inom Migrationsverket har gett vilseledande information till boendet. Fredrik Bengtsson är presschef på Migrationsverket håller med att det blev ett missförstånd med Graningenskolan i helgen.

– Vi hade sent i lördagskväll ett stort antal asylssökande som kom vid ett och samma tillfälle. Det rörde sig om ungefär 400-500 personer. För att avlasta kontoret nere i Malmö så behövde vi få fram platser ganska fort för att kunna transportera de sökande vidare. I den kontexten togs också kontakterna med den här nämnda entreprenören och under de samtalen så är det uppenbart att det har blivit en del missförstånd, vilket vi givetvis beklagar, säger Fredrik Bengtsson presschef på Migrationsverket.

Hur är situationen just nu för Migrationsverket del?

– Den är mycket ansträngd. Och det är framför allt boendefrågan som är den stora utmaningen. Vi ska komma ihåg att Sverige har aldrig i historisk tid tagit emot såhär många asylsökande som vi gör idag. Vi jobbar dag och natt med att lösa frågan och än så länge så lyckas vi.

Hur ser lösningen ut framåt?

– Dels så omfördelar vi resurser inom myndigheten både utifrån vad folk arbetar med men också geografiskt. Samtidigt så nyanställer vi också personer på en del nyckelfunktioner för att få det här att fungera. Framför allt de personerna som arbetar med boendefrågorna kommer att få förstärkta resurser den närmsta tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".