Volontärerna Christina Ward och Eva Jakobsson. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio
Volontärerna Christina Ward och Eva Jakobsson. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio

Molkombor välkomnade flyktingar

2:07 min

I natt kom 80 människor på flykt till Graningeskolan i Molkom. Ett tjugotal Molkombor hjälpte till att ta emot dem.

– Det  har varit ett lugn. De som kom var trötta, med trötta leenden, berättar volontären Eva Jakobsson.

Det var tolv familjer som kom till Graningeskolan, främst från Syrien.

– Vi satt och fikade och informerade kort. Vi har gjort i ordning jättefint i gamla skolan så de har fått sovplatser och handdukar och fått duscha. Folk är tacksamma och undrar var de är någonstans. Vi har fått visa på kartan var Molkom är.

Man ser att du är rörd...?

– Ja, det var jätterörande när de kom i natt med små väskor och barn i famnen. barnen bara slocknade vid borden, jättetrötta. En del hade rest en månad, andra tio dagar - på olika sätt har tagit sig genom Europa för att komma hit.

Christina Ward är en annan av volontärerna.

– Jag har just nu suttit med en fantastisk liten femmånaders flicka i famnen. Det finns ett språk och det är leendet - och det pratar jag lika bra med små bebisar som med stora. Det finns inget hinder för det. Jag känner mig så berörd och glad av att det finns så många som vill hjälpa till och stötta en sådan självklarhet. Och att de här gamla husen kom till användning, det hade ingen kunnat tro, säger Christina Ward.

Hon har själv gått i Graningeskolan. 

– Över 80 personer har sovit i min gamla skolbyggnad, som bara stått och väntat här. Matsalen fungerade och till och med diskmaskinen fungerade, visade det sig. Det var bara att säga "Flytta in! Välkomna!", säger Christina Ward.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista