en hand håller mobil med candycrush på inomhus foto: annika stöm
1 av 2
Om man använder sin privata mobiltelefon på arbetstid i Hagfors kan det leda till arbetsrättsliga åtgäder. Foto: Annika Ström/Sveriges radio
P4 Värmland kollar äldrevården

Hagfors kommun förbjuder mobil på arbetstid

2:17 min

I Hagfors kommun får alla nyanställda i vården skriva på ett avtal om att det är förbjudet att använda sin privata mobiltelefon under arbetstid. 

Under P4 Värmlands granskning av äldrevården har en debatt uppstått om det behövs ett mobilförbud. Grums utreder saken just nu och av de åtta värmländska kommuner som svarat på P4 Värmlands fråga är det bara Hagfors som infört ett förbud.

- Vi fick in synpunkter från enskilda vårdtagare att man under en vård- och omsorgssituation har förstått att personal tagit emot privata samtal och inte tyckt att det känts bra, säger äldreomsorgschef Eva Alama

Sedan några år tillbaka får alla vårdanställda skriva på avtalet om telefonkultur.

– Man får inte bära privata mobiltelefoner under arbetstid. Detta förtydligas under ett samtal under introduktionen. Vi vill att man ska ha fokus på den enskilda och inte avbryta mötet med den enskilde. Mobilen får man ta upp på raster eller före och efter arbetstid.

Få synpunkter har kommit in på förbudet och Eva Alama tycker det fungerat bra.
Om man bryter mot förbudet kan det enligt kontraktet "leda till arbetsrättsliga åtgärder".

– Det har hänt ett par gånger att det lett till ett samtal i allvarlig grad.   

P4 Värmland har frågat de värmländska kommunerna om de har telefonförbud och Torsby, Hammarö, Filipstad och Forshaga svarar nej.
I Säffle har man en muntlig restriktion att mobil ska stå på ljudlöst och endast användas vid viktiga händelser.
I Årjäng, Sunne och Kristinehamn finns en skriftlig telefonpolicy att privata samtal ska undvikas när man träffar vårdtagare. Även i Arvika finns en skriftlig policy att man inte får ha telefonen på vare sig på dagsverksamheter eller när man besöker enskilda brukare i hemmet eller i boenden.

Förslaget om att införa telefonförbud har diskuterats livligt på P4 Värmlands facebooksida:
Pia: "Jag blir ärligt talat förbannad ... Jag har svårt att tro att någon av oss använder privata telefoner hos kunderna om det inte är för att googla fram något de vill veta .. som att kolla TV-tablån åt dem eller kolla upp något på fass." 
Barbro: Självklart att inte använda privat mobil på jobbet.
Åsa-Linda: Jag tror inte på förbud utan på sunt förnuft. De som sköter sig ska inte behöva bli kollektivt bestraffade pga de som inte sköter sig.

Det har även mejlat och ringt ett par lyssnare som hyllar undersköterskan Marita Johansson i Segmon som lyft frågan:
Inger: Jättetufft att hon vågar gå ut och säga som det är. Jag har upplevt samma sak att personal använder mobil privat på arbetstid. Det är frustrerande och man mår dåligt. "

Vad tycker du som vårdtagare - är det här med personalens mobiler ett problem eller inte?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista