Åsa Bergenheim. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio.
Åsa Bergenheim. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio arkiv.

Rektorn försvarar universitetets 17:e plats i anseenderankning

2:24 min

Efter beskedet att Karlstads universitet ligger på 17:e plats av 21 lärosäten i Sifos anseendeindex rycker nu rektorn Åsa Bergenheim ut till universitetets försvar.

I undersökningen har nära 3000 svenskar fått uttrycka sitt förtroende för Sveriges lärosäten, och rankningen toppas av Chalmers, KTH och Lunds universitet.

En anseenderankning handlar mycket om status och traditioner, menar Åsa Bergenheim, som ser Karlstads 17:e plats som väntad. Hon påpekar också att det finns fler lärosäten i landet och att det är de 21 största som ingår i undersökningen.

– Före oss är de stora och statusfyllda lärosätena, och sedan kommer vi i ganska gott sällskap tillsammans med de fyra yngsta universiteten. Så jag tror att vi ligger där vi kan förvänta oss att ligga, säger hon.

Ni har tappat i anseendeindex ändå jämfört med första året undersökningen gjordes 2012, och passerats av grannen Örebro universitet. Ni ligger på plats 17 av 21. Är du nöjd med det?

– Örebro universitet är ett fantastiskt universitet. De har fått läkarutbildning de sista åren, och det står ju i Sifoundersökningen att det förmodligen har ganska stor betydelse. Det betyder inte att vi är sämre, det betyder att Örebro har blivit mycket bättre. Jag tror inte att vi kan räkna med en högre placering. Vi har ett jättegott anseende. Det går otroligt bra för oss och vi rekryterar massor av studenter, i synnerhet de senaste åren.

Hela anseenderankningen 2015:

1. Chalmers tekniska högskola
2. Kungliga tekniska högskolan
3. Lunds universitet
4. Karolinska institutet
5. Uppsala universitet
6. Handelshögskolan Stockholm
7. Lunds tekniska högskola
8. Sveriges lantbruksuniversitet
9. Linköpings universitet
10. Linköpings tekniska högskola
11. Luleå tekniska högskola
12. Umeå universitet
13. Göteborgs universitet
14. Stockholms universitet
15. Örebro universitet
16. Linnéuniversitetet
17. Karlstads universitet
18. Malmö högskola
19. Mittuniversitetet
20. Mälardalens högskola
21. Södertörns högskola

Källa: TNS Sifo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista