Emma Dalman på gymmet inför Vasaloppet. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio
Emma Dalman på gymmet inför Vasaloppet tidigare i år. Nu har hon klarat alla loppen i en Svensk klassiker. Arkivbild: Robert Ojala/Sveriges Radio

Emma genomförde en Svensk klassiker med nytt hjärta

"Det känns i kroppen idag"
1:00 min

Tidigare i år började Emma Dalman en rejäl utmaning - hon skulle göra en Svensk klassisker. Det är något som många svenskar gör, men det som särskiljer Emma är att hon gjort detta med ett nytt hjärta.

I augusti 2012 drabbades Karlstadsbon Emma av akut hjärtsvikt och fick veta att utsikterna såg dåliga ut. 2013 blev hon transplanterad med ett nytt hjärta, och nu har hon gjort en Svensk klassiker´.

I mars i år skidade hon sig fram nio mil på Vasaloppet, i juni cyklade hon 30 mil runt Vättern och kort därefter simmade hon Vansbrosimmets tre kilometer i Vanån. I lördags sprang hon Lidingöloppet, som är tre mil, och därmed var en Svensk klassiker fullbordad.

– Jag vet faktiskt inte om någon annan hjärttransplanterad har gjort en Klassiker, jag har inte hört om det i alla fall, säger Emma Dalman, som har rejäl träningsvärk efter Lidingöloppet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".