Kristina Lundberg. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Kristina Lundberg näringslivsutvecklare i Sunne kommun. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Sunne satsar på flyktingkompetensen

1:29 min

Sunne kommun satsar på den stora kompetensresurs som kommer med flyktingarna. Men processen att komma ut i samhället med sina kunskaper behöver bli mycket snabbare.

Både kommunalrådet Tobias Eriksson och Kristina Lundberg Näringslivsutvecklare i Sunne kommun, anser att det tar alldeles för lång tid att få in en person i det svenska samhället :

– Vi ser det som en stor möjlighet. Det är många som har bra kompetens och har drivit företag. Kan vi bara få de att stanna så blir de en stor tillgång i kommunen.

Sunne kommunen besöker asylboendena och inventerar flyktingarnas kompetenser och sedan kompletterar man det här med att se vad företagen i kommunen behöver och försöker få fram praktikplatser. 

– Problemet är att asylprocessen tar alldeles för lång tid, säger Kristina Lundberg.

Validering av betyg  går också långsamt och där finns det modeller som går att ta efter i andra länder där det går mycket snabbare menar Kristina Lundberg.

Kommunalrådet Tobias Eriksson  ser flyktingarnas kompetens som en stor möjlighet att täppa till den personalbrist som finns i kommunen. 

– Svenska språket och en utvärdering och översättning av deras betyg gentemot svenska förhållanden är vad som behövs för att få igång dem. Men det tar alldeles för lång tid med den här processen och att få ett personnummer, säger Tobias Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista