Marléne Lund Kopparklint (M) kommunalråd i Karlstad. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio
Marléne Lund Kopparklint (M) kommunalråd i Karlstad, med Purple Flag-certifieringen i handen och lila fjäderboa dagen till ära. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio

Certifiering ska göra Karlstads centrum ännu tryggare

2:57 min

Karlstads centrum anses så tryggt och säkert att det numera är certifierat enligt Purple flag, som grundades i Storbritannien 2006. Marléne Lund Kopparklint, moderat kommunalråd i Karlstads kommun, menar att det alltid finns mer arbete att göra, men att Karlstads centrum är tryggt.

– Jag tycker att det är tryggt, men sedan får man ha respekt för att man upplever det som otryggt inom vissa områden, man kanske ser på torget att det dåligt upplyst, det är väldigt mycket träd, det finns dunkla miljöer att jobba med,  säger Marléne Lund Kopparklint, moderat kommunalråd i Karlstads kommun.

Vad gör ni åt att vissa anser att det är lite dunkelt?

– Det får vi titta på när vi utvärderar. Vi har plockat fram områden som polisen tagit fram där det begås mycket brott och där det är mörkt och så får vi titta på det.

Det har varit en handfull anmälningar om misshandel där offer och gärningsman inte känner varandra i centrum senaste månaden. Hur tryggt låter det?

– Det är inte alls tryggt och det är inte acceptabelt, utan här måste vi titta på olika delar och vi vet att har vi många människor i rörelse och har polisen som rör sig mycket och alla är medvetna om det så minskar det här. Men vi har ett stort arbete framför oss där vi måste titta på de här delarna, det handlar om att ha ett levande centrum alla dagar i veckan, dygnet runt och särskilt på kvällstid när tråkigheter händer, säger Marléne Lund Kopparklint.

Certifikatet visar också att stadens centrum har ett varierat utbud av aktiviteter på kvällarna och nätterna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista