Gränshandeln i bland annat Charlottenberg påverkas marginellt av en svag norska kronan. Foto: Anton Eriksson/Sveriges Radio P4 Värmland
1 av 2
Gränshandeln i bland annat Charlottenberg påverkas marginellt av en svag norska kronan. Foto: Anton Eriksson/Sveriges Radio P4 Värmland
Monica Nyland, chef för Charlottenbergs shoppingcenter. Foto: Anton Eriksson/Sveriges Radio P4 Värmland
2 av 2
Monica Nyland, chef för Charlottenbergs shoppingcenter. Foto: Anton Eriksson/Sveriges Radio P4 Värmland

Gränshandeln påverkas inte av svag norsk krona

3:57 min

För första gången på 25 år är den svenska kronan dyrare än den norska. Men det påverkar inte gränshandeln, enligt Monica Nyland, chef för Charlottenbergs shoppingcenter.

– Fram tills nu har vi inte påverkats, och vi är inte särskilt oroliga heller. För som jag har sagt så många gånger så handlar inte gränshandeln om valutakurs utan om stora skillnader i pris, säger Monica Nyland, chef för Charlottenbergs shoppingcenter.

Det är alltså de stora prisskillnaderna på vissa varor som till exempel tobak, alkohol och kött som gör att gränshandeln är så stor. Norska kunder kan spara upp till halva priset om de handlar i Sverige och fram till nu har den tidigare så starka norska kronan varit lite av en bonus.

Monica Nyland är alltså inte särskilt orolig över kursen på kronan i sig. Däremot ser hon hur folk i hennes omgivning påverkas av hur svensk och norsk media rapporterar om det.

– Det vi ser är att det fokus om blir från media på valutakursen, och det missförståndet som blir, påverkar, säger Monica Nyland.

Att det går sämre för norsk ekonomi beror på det sjunkande oljepriset. Men en sämre ekonomi i Norge behöver inte heller den vara dålig för gränshandeln. Monica Nyland berättar att shoppingcentret i Charlottenberg ökade sin försäljning under finanskrisen 2008. Folk i Norge åkte över till Sverige och storhandlade för att spara pengar.

Vad skulle kunna hota gränshandeln?

– Vi är beroende av de stora prisskillnaderna på varor och produkter. Om de skulle halvera avgiftsnivån i Norge så skulle det påverka oss, säger Monica Nyland.  

Hur ser framtiden ut? 

– Vi har en fortsatt tro på att gränshandeln ska fortsätta. Hittills i år har vi ökat med 10,5 procent, säger Monica Nyland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista