Detalj från en av de stulna träskulpturerna Foto: Linköpings stift
Detalj från en av de stulna träskulpturerna Foto: Linköpings stift

Åklagaren: Minst sex års fängelse för kyrkostölder

1:55 min

Åklagarna vill ha minst sex års fängelse för den 63-årige man från Spanien som misstänks för stölder från kyrkor i Sverige. Det stod klart när rättegången avslutades i dag.

Mannen misstänks ha stulit föremål från bland annat Trankils kyrka i Årjäng.

Kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström anser att bevisläget är gott och han tycker att brotten är allvarliga.

Den 63-årige mannen från Spanien misstänks för stölder i kyrkor och hembygdsgårdar på tio platser i Sverige mellan åren 2010 och 2014 och för att ha sålt föremålen. Mannen greps i våras på Teneriffa.

För snart tio år sedan dömdes han för liknande brott och utvisades - och åklagare Hans-Jörgen Hanström ser stora likheter med dagens utredning.

– Det är samma tillvägagångssätt i samtliga fall. Han går in via fönstervägen nattetid, och det har varit stöld av samma typ medeltidafigurer, säger Hans-Jörgen Hanström. 

Åklagaren anser att bevisen mot 63-åringen är starka.

– Alla objekt har hamnat hos honom och han har sålt allt som inte har beslagtagits. Det finns även digital bevisning i form av fotografier och GPS-koordinater.

Advokat Mats Tornéus anser att 63-åringen ska frias helt och menar att det inte finns konkreta bevis som knyter mannen till brottsplatserna.

– Min klient arbetar med antikviteter så det är inte konstigt att det finns antikviteter i hans förråd. Men han har inte insett att det varit stöldgods innan polisen informerat honom om det, säger Mats Tornéus.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista