P4 Värmland kollar äldrevården

Säffle kommun tillsätter utredning efter hemtjänstfel

4:36 min

Säffle kommun tillsätter nu en utredning för att se vad som gick snett när en äldre och sjuk kvinna utanför Säffle blev lämnad ensam under en hel helg trots att hon skulle haft hemhjälp.

Det var när det privata företaget, Ugglans hemhjälp, inte fick tag på personal, som kvinnan lämnades ensam.

Ann-Louise Caesar är chef för äldreomsorgen i Säffle kommun och hon reagerade starkt på att ingen personal dök upp.

– Jag var väldigt förtvivlad. Så fort vi hade möjlighet att ringa så gjorde vi det, säger hon.

Det var först på måndagen som Säffle kommun fick kännedom om att företaget inte hade varit hos brukaren under helgen. Socialförvaltningen ringde då direkt Margareta för att kolla om hon var okej.

Enligt vd:n för Ugglans Hemhjälp, Anna Danielsbacka, så försökte företaget både via telefon och mejl nå kommunen under fredagseftermiddan innan helgen, för att meddela att hon inte hade någon personal. Ingen svarade i telefon och mejlet nådde inte någon på kommunen, då tjänstemännen hade gått för helgen.

På måndagen ringde Ann-Louise Caesar också vd:n för Ugglans hemhjälp och sa att företaget inte följt det så kallade förfrågningsunderlaget och att företaget hade brustit.

– Man skulle ha gett brukaren hjälpen. Sedan har vi alltid det yttersta ansvaret så hade man hört av sig till oss på rätt sätt, så hade vi satt in personal istället. Det är vår skyldighet, säger Ann-Louise Caesar.

Ugglans hemhjälp hade alltså ansvar att informera kommunen om att det inte fanns någon personal.

Säffle kommun har nu inlett en internutredning med anledning av att en brukare lämnades ensam.

– Vi kommer att titta på de brister som blivit, säger Ann-Louise Caesar.

Uppgifter finns nu också om att Ugglans hemhjälp skickat ut sekretessbelagd personlig information om brukaren Margareta, och att det har nått personer som inte skrivit på varken något sekretessavtal eller anställningsavtal.

– Jag hade börjat få information på min mejl som jag inte tyckte att jag skulle få eftersom jag inte skrivit på något anställningsavtal eller ens tackat ja till jobbet. Det stod vad som hänt Margareta, varför hon legat på sjukhus, vad hon behövde för hjälp och familjesituation, säger Sanna Jonsson, som menar att om sådan information sprids till fel personer kan det användas för att lura äldre.

Men ord står mot ord, för vd för Ugglans hemhjälp, Anna Danielsbacka, hävdar att Sanna Jonsson hade skrivit under sekretessavtalet innan hon fick Margaretas personuppgifter på mejl.

– Alla i personalen som har fått informationen har gjort det, säger Anna Danielsbacka.

Margareta själv tycker att situationen är olustig.

– Jag tycker inte om det. Det ska inte ut till hela bygden om man säger så. Vad vet jag om de här flickorna, och vad de lämnar ut om någon vill ha information om mig.

Ann-Louise Caesar, chef för äldreomsorgen i Säffle ser mycket allvarligt på det inträffade.

– Naturligtvis är det en stor brist att man inte skickar handlingar rörande rörande enskilda brukare på rätt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista