Philip Botström, förbundsordförande SSU. Foto: Hedvig Nilsson
Philip Botström, förbundsordförande SSU. Foto: Hedvig Nilsson

Ordförande för SSU kritisk till regeringens budget

1:21 min

SSU:s nytillträdde ordförande Philip Botström från Filipstad är kritisk till regeringens budget. Han menar att förändringsarbetet går för långsamt.

– Allting behöver ske steg för steg, men myrsteg räcker inte, säger Philip Botström.

I budgeten vill regeringen satsa 6 miljarder på bostadsbyggande. Men det är för lite menar Philip Botström. Mer pengar borde satsas på att skapa förutsättningar för bostäder till studenter.

– Ska vi på allvar få igång bostadsbyggandet och se till att alla de tusentals ungdomar, som idag tvingas tacka nej till jobb och utbildningsplatser för att det saknas bostäder, ska få möjligheten att flytta hemifrån, då måste vi se till att satsa betydligt mer på investeringar i bostäder, kollektivtrafik och i den gröna omställningen som vi så väl behöver, säger Philip Botström.

Regeringen följer den gamla traditionen att varje krona ska vara finansierad när man lägger en budget. Är det fel tycker du?

– Om man har den doktrinen är det viktigt att man också står för att det kommer krävas höjda skatter. Nu höjer regeringen en hel del skatter, men jag hade hoppats att man hade kunnat höja ännu mer. Inte minst för höginkomsttagare som nu får knappa skattehöjningar. Men man kan också tänka sig att man lånar, att man sänker en del avdrag och subventioner. SSU har till exempel föreslagit att man ska trappa ner och sätta ett tak på ränteavdragen, som varje år kostar staten 30 miljarder. 30 miljarder som vi istället kunde investera i välfärden eller ökat bostadsbyggande till exempel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista