Ulric Andersson (S), oppositionsråd på Landstinget i Värmland. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio
Ulric Andersson (S), oppositionsråd på Landstinget i Värmland. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio

Ulric Andersson (S) om landstingets ekonomiska kris: "Det var förväntat"

2:05 min

Ulric Andersson, socialdemokratiskt oppositionsråd i landstinget, säger att han inte är förvånad över att Landstinget i Värmland befinner sig i en ekonomisk kris. Fredrik Larsson, moderat landstingsråd, menar att det pågår ett förändringsarbete som ger effekter.

– Det har vi sett i flera år att med den ledningen vi haft i landstinget så har vi varnat för att det kommer att bli ett problem i framtiden. En skattehöjning 2012 gav ett par 100 miljoner. Pengar är borta, problemen är kvar. Det här var förväntat att vi skulle hamna här tyvärr, säger Ulric Andersson (S).

Ulric Andersson menar att man i flera år lagt förslag med syfte att minska behovet av hyrpersonal, till exempel utbildningsinsatser för specialistsjuksköterskor och satsningar på psykiatrin.

– Vi har inte fått gehör för det och nu kommer problemen när vi för höga kostnader måste hyra in personal. Har man spenderbyxorna på sig och pengarna är slut då är det klart att då ökar underskotten, säger Ulric Andersson.

Fredrik Larsson säger att kan förstå kritiken, men att man samtidigt ska tänka på att landstingsstyrelsen har påbörjat ett arbete för att förändra verksamheten.

-- Det är oppositionens roll och uppgift att kritisera oss som styr, men sedan måste vi också ta åt oss av kritiken att vi faktiskt inte lyckats. Vi har en kostnadsutveckling som är för hög jämfört med den budget som fullmäktige och styrelsen själv satt på oss och det är därför vi måste vidta åtgärder, för att ha en verksamhet som stämmer bättre överens med de pengar som vi faktiskt har. Det arbetet påbörjade styrelsen redan i våras och vi kan också se effekter i vår nettokostnadsutveckling att den har sjunkit när vi ser på augusti månad i den delårsrapport vi har. Vi kan också se att vi har en högre produktion i många delar, men vi når inte ändå fram och därför måste vi vidta ännu fler åtgärder, säger Fredrik Larsson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista