Polisskylt på vägg. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Bjarne Andersson, vakthavande befäl i Värmland. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Bjarne Andersson, vakthavande befäl i Värmland. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
P4 granskar polislarmen

Bjarne Andersson i brevet till kollegorna: "Att vi varit för få poliser råder det ingen tvekan om"

Vakthavande befälet Bjarne Andersson skickade i somras ett brev till sina kollegor på polisen i Värmland, där han tackade dem för att de trots "en arbetsbelastning som stundtals varit vansinnig" tappert jobbat på.

I brevet är Bjarne Andersson kritisk till den låga sommarbemanningen:

Efter allt som funnits i media angående polisens bemanning under sommaren kan jag konstatera att det finns två sanningar, en hos våra chefer som inte ser det uppenbara och den sanna sanningen som finns hos oss som jobbar 24/7.

Att vi varit för få poliser råder ingen tvekan om, bara att titta på statistiken på HR som kodas bort med 128, resursbrist. Under mina ca 10 år som LVB kan jag inte minnas att vi varit så få någon sommar. Framför allt kvällspassen som varit bedrövliga. De patruller som jobbat har under flera pass inte kunnat hunnit på mat förrän klockan passerat 21.00. Jag skulle faktiskt ha ställt in verksamheten under någon timme för att de skulle kunnat på äta men man kan ju bara ana hur det sett ut om patrullerna inte släckt bränderna under den tiden. Och allt detta trots att jag sett över horisonten som vi fick i uppdrag att göra när det "körde" ihop sig.

Jag vill passa på att tacka alla som har skiftestjänstgöring, LKC, yttre personal och krimjour. Trots en arbetsbelastningen som stundtals varit helt vansinnigt så har arbetet pågått utan gnäll.

Klicka här för att läsa hela brevet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista