En bild från 2013 som visar medlemmar av "Tunisian national dialogue quartet". Foto: Fethi Belaid/AFP/Getty Images.
1 av 2
En bild från 2013 som visar medlemmar av "Tunisian national dialogue quartet". Foto: Fethi Belaid/AFP/Getty Images.
Människor protesterar i Tunis efter mordet på politikern Mohammad al-Brahmi. Foto: Hassene Dridi/Scanpix.
2 av 2
Oroligheter i Tunisien efter mordet på en av oppositionsledarna. Foto: Hassene Dridi/Scanpix.

Nobels fredspris till Tunisiens nationella dialogkvartett

2:11 min

Nobels fredspris 2015 tilldelades i dag den "nationella dialogkvartetten" i Tunisien, för deras insatser under den så kallade Jasminrevolutionen.

Läs mer i Sveriges Radios direktrapportering från Olso.

Houcine Abassi, generalsekreterare för UGTT, säger att han är överväldigad av fredspriset.

– Det är ett pris som kröner mer än två års insatser, som gjordes av kvartetten när landet befann sig i fara på alla fronter. Jag är glad, säger han till nyhetsbyrån AP och tillägger att medlemmarna i kvartetten inte väntade sig priset.

Kaci Kullmann Five, nyligen utsedd till ordförande för den norska Nobelkommittén, sa vid tillkännagivandet att den tunisiska dialogkvartetten får priset för att de bidrog till att utforma en alternativ fredlig politisk process när Tunisien stod på randen av ett inbördeskrig.

– Deras insatser garanterade grundläggande mänskliga rättigheter för hela befolkningen, sa hon. 

"De banade väg för en fredlig dialog mellan medborgare, partier och myndigheter och hjälpte till att hitta konsensusbaserade lösningar", sa den norska Nobelkommittén i sin motivering.

De organisationer som ingår i den tunisiska kvartetten för nationell dialog är Fackföreningen Tunisian General Labour Union (UGTT), Arbetsgivarorganisationen Tunisian Confederation of Industry, Trade and Handicrafts (UTICA), Människorättsorganisationen Tunisian Human Rights League (LDTH) och den nationella advokatföreningen Tunisian Order of Lawyers.

Tunisien har sedan den arabiska våren setts som ett föregångsland bland de länder som skakades av omvälvningarna, som började med den unge arbetslöse mannen Mohamed Bouazizis död 2010. Han nekades möjligheten att sälja grönsaker på gatan och valde då att sätta eld på sig själv i protest mot regimen. Efter växande folkliga protester flydde Tunisiens diktator Zine al Abidine Ben Ali den 14 januari 2011. Han hade då styrt landet sedan 1987.

– Vi har alla sett hur det annars har gått med den arabiska våren. Kaos i Libyen, förtryck i Egypten och ett brutalt inbördeskrig i Syrien. Därför är priset ett stöd till fortsatt demokratisering i Tunisien, säger Dan Smith, direktör för fredsforskningsinstitutet Sipri, till NTB.

Tunisiens relativa litenhet och ett starkt civilsamhälle bidrog till att det fanns god förutsättningar för de reformer som oppositionen efterfrågade. 2011 valde tunisierna en konstituerande församling: ett tillfälligt parlament, med uppgift att skriva en ny författning samt tillsätta en tillfällig regering och president. I november genomfördes presidentval, där favorittippade och 88-åriga Beji Caid Essebsi gick till en historisk seger.

Enligt norska Nobelkommitténs Kaci Kullam Five är det lite oklart vem som kommer att ta emot priset.

– Kommittén har inget huvudkontor i dag, men de har uppträtt som en enhet, sade hon under presskonferensen.

"Mer än något annat, så är syftet med priset att uppmuntra det tunisiska folket, som trots stora utmaningar har lagt grunden för ett nationellt broderskap som kommittén hoppas ska fungera som ett föregångsexempel", avslutar Nobelkommittén sin motivering.

Andra favorittippade kandidater till årets fredspris var Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Påven Francis, USA:s statssekreterare John Kerry och hans iranske kollega Mohammad Javid Zarif.

Det fanns också förhoppingar om att priset skulle gå till parterna i Colombias fredsprocess, presidenten Juan Manuel Santos och rebellledaren Rodrigo Londono, eller till Mussi Zerai, en präst från Eritrea som arbetar för migranter som försöker ta sig över Medelhavet. Ytterligare personer som fanns med bland spekulationerna var Novaya Gazetas chefredaktör Dmitri Muratov och den saudiske bloggaren Raif Badawi. 

Fredspriset är ett av de sex priser som delas ut av Nobelstiftelsen, men det enda som tillkännages i Oslo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista