Politikern Elisabeth Kihlström (KD) vill utreda antalet förlossningsskador i Värmland.
Elisabeth Kihlström (KD) välkomnar att decemberöverenskommelsen rivs upp. Foto: Lina Alexandersson/Sveriges radio

Sprucken överenskommelse gläder värmländska kristdemokrater

1:14 min

Fem av de sex värmländska ombuden på Kristdemokraternas riksting under fredagen röstade för att riva upp decemberöverenskommelsen och i går beslutade alliansen att göra det. Det gläder Elisabeth Kihlström, distriktsordförande för Kristdemokraterna i Värmland.

– Jag välkomnar detta för att nu kan vi återigen ha en opposition som fullt upp kan arbeta som opposition i Sveriges riksdag. Man har ju mandat från sina väljare och så länge decemberöverenskommelsen funnits har det lagt lite sordin på hur man får rösta och hur man kan agera i Sveriges riksdag, säger Elisabeth Kihlström, distriktsordförande för Kristdemokraterna i Värmland.

Vilka konsekvenser får upphävandet av decemberöverenskommelsen för svensk inrikespolitik?

– Jag tror att oppositionen tydligare kan tala om vad man vill, vi behöver inte lägga ner rösterna utan oppositionspolitiken kan bli tydligare. Man får rösta på sina egna förslag, det tycker jag är oerhört viktigt ur en demokratisynpunkt.

Socialdemokraterna menar att ni skapat ett inre politiskt kaos när Sverige behöver stabilitet. Hur ser du på det?

– Vi har ett resultat i Sveriges riksdag som bygger på hur svenska folket har röstat . Det är en demokratisk process som leder fram till den situation vi har idag. Den måste vi kunna ta ansvar för genom att ha förhandlingar i specifika frågor. Det känns inte bra att det gäller generellt som decemberöverenskommelsen har gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista