Karlstads universitet. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.
Karlstads universitet. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.

Hot mot Karlstads universitet

"Vi har beslutat att inte stänga idag"
1:02 min

Ett hotfullt meddelande som gällde Karlstads universitet kom igår kväll via en app. Det var en uppmaning till den som läste det att inte gå till universitetet idag.

I nuläget vidtar polisen inga åtgärder och universitet kommer att ha öppet som vanligt. Enligt säkerhetschefen Jan Gambring så håller man ständig kontakt med polisen.

– Polisen här i Värmland har kontakt med nationell polis och de har gjort en samlad bedömning och det är den vi följer nu.

Igår stängde Lunds universitet efter att samma hotfulla text publicerats men då pekat ut Lunds universitet. Men i Karlstad väljer man alltså att ha universitet öppet idag.

– Bedömningen har gjorts att man ska ligga lågt tills vidare, eftersom det är flera lärosäten som fått samma typ av ordalydelse i hotet. Vi avvaktar polisens fortsatta bedömning, säger Jan Gambring.

Hotet kom via appen Jodel och riktade sig mot universitet. Texten i medelandet är en direkt översättning av det som postades natten före skolskjutningen i Oregon i USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".