Robert Dahlgren, Thed Björk och Fredrik Ekblom ingår i satsningen. Foto: Mats Dahlberg/SR
Robert Dahlgren, Thed Björk och Fredrik Ekblom ingår i satsningen. Foto: Mats Dahlberg/SR

STCC-mästaren Thed Björk satsar mot VM-titeln i WTCC

3:45 min

Tre mästerskapstitlar på raken i STCC – nu ger sig Volvo in i jakten på en VM-titel i FIA:s WTCC-serie.

– Det är en långsiktig satsning, säger Alexander Murzewski motorsportchef för Polestar. År ett blir nog ett läroår, år två vill vi slåss om pallplatser och år tre ska vi kunna vinna VM-titeln.

Planen drogs egentligen igång redan sent 2010. Ett försök i WTCC 2011 gick så där, men med nytt reglemente och en annan bil, en S60, gör Polestar Cyan Racing en satsning som beskrivs som den största i svensk motorsporthistoria.

– Hur mycket pengar det är kommenterar vi inte, säger ägaren till racingföretaget Christian Dahl. Men vi har fått tillräckligt med resurser för att kunna visa resultat.

Tre svenska förare finns med i satsningen, regerande STCC-mästaren Thed Björk, Fredrik Ekblom, som har tre STCC-titlar, och Robert Dahlgren, som också vunnit STCC en gång.

– Vi får se hur det blir nästa säsong, säger Christian Dahl. Vi kommer att ha två bilar till start, men det är inte säkert att det blir en helsvensk förarbesättning. Vi kan också köpa oss lite erfarenhet genom att ta in en förare som redan kört WTCC några år.FAKTA- WTCC

WTCC är internationella bilsportförbundet FIA:s VM-serie för touringbilar. Årets säsong har bestått av 12 deltävlingar i lika många länder och på fyra kontinenter.


Bland tävlingsplatserna finns Argentina, Japan, Kina, Marocko, Thailand samt sex deltävlingar i Europa under perioden maj-juli.


Den här säsongen har totalt 25 förare varit med, bland dessa svensken Rickard Rydell.


Leder VM just nu gör Jose Maria Lopez, Argentina. Den f d F1-föraren Gabriele Tarquini från Italien kör numera WTCC och är totalsexa. Han körde två deltävlingar i STCC 2011 med en niondeplats som bäst på de fyra heaten. Den säsongen vann f. ö. Rickard Rydell STCC-serien före Fredrik Ekblom.


I år har fyra märken varit representerade: Chevrolet, Citroen, Honda och Lada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista