Partiledaren Anna Kinberg Batra talar på Moderaternas partistämma som inleddes på Carlstad Congress Center i Karlstad på fredagen. Foto: Fredrik Karlsson/TT.
Partiledaren Anna Kinberg Batra talar på Moderaternas partistämma som inleddes på Carlstad Congress Center i Karlstad på fredagen. Foto: Fredrik Karlsson/TT.

Moderatledaren höll välkomsttal på partistämman i Karlstad

"De hade ingen karta med sig"
1:46 min

Moderatledaren Anna Kinberg Batra öppnade partiets stämma på CCC i Karlstad. I sitt välkomsttal gick hon bland annat gick till angrepp mot regeringen för att inte kunna styra landet.

– Ibland undrar jag lite hur det låter när Stefan Löfven sitter där bakom ratten med Åsa Romson och Gustav Fridolin bredvid sig. Det är ju ganska uppenbart nu att de inte hade någon karta med sig när de klev in i bilen förra hösten och rullade iväg, säger Anna Kinberg Batra.

I sitt inledningstal underströk Anna Kinberg Batra att det är ett allvarligt läge i landet och ett allvarligt läge i politiken. På en pressträff efteråt berättade hon om hur Moderaterna vill hantera läget.

– Genom att driva en aktiv och ansvarsfull oppositionspolitik. Vi tänker inte bidra till att, tillsammans med Sverigedemokraterna, kasta in Sverige i en politisk kris just nu. Nu behöver vi möta den akuta flyktingssituationen. Sedan kommer vi se i riksdagen hur vi har bättre förslag, gemensamt alliansagerande emellanåt och tänker föra en aktiv oppositionspolitik som visar skillnaden mellan regeringsalternativen, säger Anna Kinberg Batra.

Jimmy Baker, kommunalråd i opposition i Botkyrka, menar att när decemberöverenskommelsen har fallit, har den hetaste frågan försvunnit från stämman.

– Det är nog lite öppet nu tror jag, men flyktings- och migrationspolitiken är ju ett högaktuellt ämne, säger han.

Förbundsordförande i Kronoberg Anna Tenje hoppas på uppluckrade regler kring LAS och tror att det blir en diskussion om det.

– Jag förväntar mig också en diskussion kring flyktingpolitiken och integrationspolitiken givetvis, säger hon.

Varför går det inte bättre än det gör för Moderaterna i opinionen?

– Jag tror att val vinns på valdagen och det är då det räknas. Fram till dess måste vi nu förbereda oss, bli väldigt tydliga och lämna besked i viktiga frågor. Kanske har väljarna nu inte känt att vi ger de här tydliga beskeden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".