Anders Broman. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Statsvetare Anders Broman. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Statsvetaren om SD:s utspel: Inget parti har gjort något liknande

5:12 min

Sverigedemokraterna meddelade idag att partiet drar igång en större kampanj för en folkomröstning om flyktingmottagande. Enligt Anders Broman, statsvetare vid Karlstads universitet, tar SD avstånd från det parlamentariska sättet att arbeta.

Budskapet vid Sverigedemokraternas utspel idag var att deras riksdagsledamöter ska fokusera på kampanjarbetet istället för det vanliga parlamentariska arbetet.

– Det är ett ganska uppseendeväckande uttalande. Det ligger i linje med det Sverigedemokraterna vill måla upp, att vi är i ett starkt krisläge och att det då krävs särskilda metoder och brott mot den gängse ordningen, säger Anders Broman.

Blir de mer aktivister än politiker?

– Politiker blir de, men frågan är om de blir riksdagsledamöter. Det är rimligt att tänka sig att de flesta ser en riksdagsledamots uppdrag att vara inne i parlamentet och göra sitt jobb där, det är det man har valt dem till att göra.

Inget parti har i Sverige gjort något liknande de senaste 100 åren, enligt Anders Broman.

– Det har funnits massor med partier som aldrig har fått igenom sina förslag i riksdagen. Det är inget ovanligt, det är så det ser ut. Man har ändå fortsatt jobbet inom parlamentet. Man har haft andra vägar också, men att säga att vi tänker inte använda våra platser så mycket längre, vi lägger huvudfokus någon annanstans, det är unikt.

Sviker man väljarna?

– Jo absolut, det kan man säga. Men Sverigedemokraternas motargument, och motargumentet som partier i andra länder har vid sådana här drastiska förslag, är att det funkar så dåligt och det är så misskött så därför måste vi skapa andra vägar. Det är sällan det lyckas, men det är det enda argumentet de kan ha för att göra så här.

Anders Broman tror det kan bli svårt för Sverigedemokraterna att få till en folkomröstning om flyktingmottagande eftersom det skulle krävas ett riksdagsbeslut. 

– Då måste opinionen bli så stark att väljare även i andra partier börjar kräva det.

Vad gäller beskedet om att Sverigedemokraterna kommer att annonsera i andra länder för att avskräcka människor från att fly till Sverige, säger Anders Broman, att det finns andra länder som redan gjort samma sak.

– Vi vet inte vad det är man ser som den stora vinsten. Påverkar det flyktingströmmarna, eller är det egentligen för den interna opinionen?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista