Tobias Kjellberg, hälso och sjukvårdschef
Tobias Kjellberg, hälso- och sjukvårdschef, vill testa ett nyt sätt att ersätta sjuksköterskor som jobbar obekväma tider. Foto: Örjan Bengtzing

Landstinget vill testa kortare arbetstid

Tobias Kjellberg: "Kan göra oss mer attraktiva"
1:32 min

Värmländska sjuksköterskor kan få sex timmars arbetsdag, alternativt en extra ekonomisk ersättning. Det är landstinget som presenterar idén, som ett led i att få fler att jobba obekväma pass.

Tanken är att förändra villkoren för de som jobbar på enheter med verksamhet dygnet runt, året runt. Antingen genom att erbjuda höjd ersättning, eller att genom kortare arbetsdagar.

– Det är slitsamt att jobba på mixschema, och vi vill försöka hitta ett system som innebär att den som är lämpad och orkar ta lite fler jobbiga pass ska kunna göra det och få lite mer ersättning, säger Tobias Kjellberg, som är hälso- och sjukvårdschef på landstinget.

Hur går det här ihop med landstingets sparkrav på 380 miljoner kronor?

– En del av våra kostnaderna är för hyrpersonal. Skulle vi kunna bli mer attraktiva genom en sån här modell, är det inte självkart att det måste kosta mer resurser.

Enligt Tobias Kjellberg ska förslaget snart presenteras för de fackliga representanterna, därefter skulle ett nytt system kunna införas ganska snart.

– Beroende på hur det går, skulle det inte behöva ta särskilt lång tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".