man som tankar bil på mack i i natten
1 av 3
Foto: TT
kvinna på balkong
2 av 3
Det kommande skattepåslaget på etanol kan locka bilister att gå över från att tanka etanol till att tanka bensin, säger Camilla Lagerkvist Tolke, utredare på Jordbruksverket i Jönköping. Foto: Sven Börjesson/Sveriges Radio
Det är nästan alltid tomt vid etanolpumpen, säger Mats Gustavsson som driver mack i Växjö.
3 av 3
Det är nästan alltid tomt vid etanolpumpen, säger Mats Gustavsson som driver mack i Växjö. Foto: Sven Börjesson/Sveriges Radio

Kraftigt skattepåslag på etanol

1:49 min

I december införs energiskatt på etanolen i E85 och redan i januari höjs den. Sammantaget ett skattepåslag på 1,15 kronor litern, och för en normalbilist som tankar etanol handlar det om en kostnadsökning på runt 1 800 kronor om året.

– Just nu är det ingen som tankar etanol. Jag har kanske tre bilar om dagen i snitt som tankar etanol, säger Mats Gustavsson som driver bensinstation vid ett köpcenter i Växjö.

Även skatten på bensin höjs den 1 januari, men inte alls lika mycket.

– För ett typhushåll som kör på etanol blir det en höjning med 1 770 kronor per år och för bensin kan det bli 500-650 kronor, säger Camilla Lagerkvist Tolke, utredare på jordbruksverket.

Så den miljöstyrande effekten går åt andra hållet, från etanol till bensin?

– Ja, i det här fallet kan man anta att den går åt andra hållet.

Orsaken till det stora skattepåslaget på etanol är EU:s statsstödsregler. Etanolen har gynnats för mycket, och nu måste balansen återställas.

– Etanolen har blivit överkompenserad. Vi får inte ge stöd som gör att det ena alternativet gynnas framför det andra. Inte ens om det är förnybart får man ge ett stöd som EU anser vara onödigt.

Framtiden för etanolbränslet E 85 är inte direkt ljus, menar Mats Gustavsson på macken i Växjö.

– Den etanol vi förbrukar är den som är iblandad i bensinen, så etanolen kommer att finnas kvar, men om vi ska sälja bara etanol är jag tveksam till.

Så du tror att E85 försvinner, dör ut?

– Jag kan inte påverka det, men eftersom vi inte säljer någon etanol är det ingen vits att ha kvar den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista