Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Brist på vaccin påverkar femårskontrollen i länet

Publicerat tisdag 20 oktober 2015 kl 11.39
Staffan Skogar, barnhälsovårdsöverläkare:" Vi vet inte idag när vi får vaccin"
(5:42 min)
Staffan Skogar, barnhälsovårdsöverläkare vid Landstinget i Värmland och Helén Nilsson, sjuksköterska på BVC Gripen. Foto: Jenny Tibblin, Sveriges Radio, P4 Värmland.
1 av 2
Staffan Skogar, barnhälsovårdsöverläkare vid Landstinget i Värmland och Helén Nilsson, sjuksköterska på BVC Gripen. Foto: Jenny Tibblin, Sveriges Radio, P4 Värmland.
Foto: Jenny Tibblin, Sveriges Radio, P4 Värmland.
2 av 2
Foto: Jenny Tibblin, Sveriges Radio, P4 Värmland.

Landstinget i Värmland har gått ut med att det råder brist på flera vaccin, varav några vaccin används i det nationella vaccinationsprogrammet. Det här kommer att påverka fem och sexåringar i deras planerade vaccination på BVC.

– Det finns en brist på det här vaccinet i hela landet och i hela Europa egentligen och därför har man gått ut från Folkhälsomyndigheten och SKL, Sveriges Kommuner och Landsting,  att man behöver prioritera de små ovaccinerade barnen. Anledningen till att det är brist på vaccin är dels för att det har varit mycket kikhosta som har gjort att flera länder har ändrat sina vaccinationsprogram så det har funnits ett större behov av vaccin. Sen har det också varit en del leveransproblematik från företagen, säger Staffan Skogar som är barnhälsovårdsöverläkare vid Landstinget i Värmland.

Anledningen till att spädbarnen nu blir prioriterade för vaccinet handlar om att de behöver ett bra skydd mot sjukdomarna difteri, stelkram, kikhosta och polio. Speciellt kikhosta kan ge allvarliga konsekvenser för ett spädbarn.

Man vet inte idag när mer vaccin kommer men fem- och sexåringarnas vaccinationsprogram kommer att behöva skjutas upp under en tid. Men det finns ingen risk i att skjuta upp vaccinationen just nu, barnen har redan ett gott skydd mot sjukdomarna i och med att de tidigare också har vaccinerats mot dessa sjukdomar.

I och med att besluten om att skjuta på vaccinationen för fem och sexåringarna i Värmland kom igår så har inte reaktioner från föräldrar och barn inte hunnit bli så många.

– De jag har pratat med har varit förstående. Några barn som föräldrarna har berättat om, har varit förberedda och lite laddade för att få det här vaccinet och de har kanske blivit lite besvikna över att de inte fick det nu. Det innebär en ny procedur för barnen, vilket kan vara jobbigt men de flesta är förstående, säger Helén Nilsson, som jobbar sjuksköterska på BVC Gripen i Karlstad.

BVC kommer också att skicka ut information till barn och föräldrar om hur bristen av vaccin påverkar fem och sexårskontrollerna. Men det kommer också att påverka arbetssituationen för sjuksköterskorna på BVC.

– Nu vet vi ju inte tidsperspektivet på hur lång tid det rör sig om men det är klart att det kommer att handla om dubbla besök. Så det kommer att kräva mer utav oss. Och att ha en kontroll också på alla familjer så att man inte tappar någon osv. Merarbete kommer det att innebära. Femårsbesöket är ju inte bara ett vaccinationsbesök utan vi gör ju andra saker också. Kollar tillväxt och en summering inför skolstarten, så det är ju ett viktigt besök på andra vis också. Så vi är måna om att de kommer även om vi inte kommer att ge vaccinet vid det första besöket. Vi hoppas på att arbetssituationen kommer att bli hanterbar. Beroende på tiden så kan det bli en anhopning när väl vaccinet är tillbaka på plats och vi ska göra någon form av uppsamling. Det kommer att kräva mer resurser än vad vi kanske har. Så det är klart att det finns funderingar där, säger Helén Nilsson som jobbar sjuksköterska på BVC Gripen i Karlstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".