Leif Gustavsson beredskapsdirektör länsstyrelsen Värmland 2015 Foto: Robert Ojala/sveriges Radio
Leif Gustavsson, beredskapsdirektör på länsstyrelsen Värmland. Foto: Robert Ojala/sveriges Radio

3000 nya platser för tillfälligt boende

0:56 min

Länsstyrelsen meddelar nu att man har 3000 nya platser för tillfälligt boende för flyktingar. Nu finns över 5500 platser i länet.

Det är till länsstyrelsen i Norrbotten som man meddelat in de nya platserna, eftersom länet samordnar platserna i landet. Idag varnade samtidigt Migrationsverket för att boendeplatserna åt de asylsökande i landet riskerar att ta slut redan i november. Huruvida de värmländska platserna kommer gå åt så snabbt är oklart.

– Det hänger helt och håller på hur Migrationsverket styr flödet från ankomsthamnarna och hur många som styrs till Värmland. Det är svårt att överblicka för det sker ju bokningar från dag till dag från Migrationsverkets sida, säger Leif Gustavsson, beredskapsdirektör på länsstyrelsen i Värmland som menar att man inte haft problem att få till platserna.

– Både kommuner, föreningar och organisationer har varit väldigt generösa sin attityd. Sen varierar det väldigt mycket från kommun till kommun i vilken förmåga man har.

Men platserna är bara för tillfälligt boende och enkla i sin utformning. Utmaningen att hitta rimliga boenden där de asylsökande kan bo under hela processen kvarstår fortfarande.

– Processen är ju väldigt lång nu och då kan man ju inte bo kvar på golvet i en gymnastiksal eller med några fällsängar i Folkets Hus utan då behöver man komma vidare, säger Leif Gustavsson.

Nya platser för tillfälligt boende

Arvika 84
Eda 1267
Filipstad 22
Forshaga 49
Grums 0
Hagfors 0
Hammarö 30
Karlstad 469
Kil 105
Kristinehamn 225
Munkfors 0
Storfors 448
Sunne 153
Säffle 120
Torsby 0
Årjäng 51

 

Antalet platser är dock osäkert och kan komma att ändras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista