Foto: Bjorn Larsson Rosvall/TT
1 av 2
Foto: Bjorn Larsson Rosvall/TT
Kjerstin Almqvist, professor i psykologi, har jobbat länge med traumatiserade och våldsutsatta barn. Foto: Hedvig Nilsson
2 av 2
Kjerstin Almqvist, professor i psykologi, har jobbat länge med traumatiserade och våldsutsatta barn. Foto: Hedvig Nilsson

Viktigt att svara på barnens frågor om dådet i Trollhättan

1:41 min

Som vuxen är det viktigt att lyssna och att svara ärligt när barn ställer frågor om det hemska som hänt i Trollhättan. Det menar psykologiprofessor Kjerstin Almqvist.

Föräldrar vill ofta skydda sina barn och väljer i välmening att inte prata om hemska händelser.

– Vi hoppas oftast att de inte har förstått så mycket och inte tänker så mycket på det, och signalerar därför till barnen att inte ställa frågor, och det bör vi låta bli. Vi bör vara öppna för att barnen har frågor och behöver få förklaringar. Då har de lättare att hantera det, säger Kjerstin Almqvist, psykologiprofessor och expert på våldsutsatta och traumatiserade barn.  

Som vuxen ska man lyssna och svara ärligt på barnens frågor menar hon.

– Men det betyder inte att vuxna ska komma med föreläsningar eller detaljerade skildringar. Man ska anpassa mig efter barnens behov.

Ska man skydda barnen från nyheterna i media?

– Det beror mycket på barnens ålder. I viss mån kan man skydda de mindre barnen från exponering men samtidigt så kommer barnen att ha frågor och kommer att vilja veta. Det är bättre att de får stödet att veta tillsammans med vuxna. För barn i skolåldern kanske man hellre väljer att titta på nyheterna tillsammans så att vuxna kan förklara undertiden, säger Kjerstin Almqvist.

Hela intervjun med Kjerstin Almqvist kan du lyssna på nedan:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista