Karlskoga hotell är asylboende sedan någon vecka. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio.
Karlskoga hotell är asylboende sedan några veckor tillbaka. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio.

Stort engagemang för flyktingar i Karlskoga

1:16 min

Samarbete och engagemang präglar Karlskoga just nu, efter att Karlskoga Hotell blivit asylboende, och 415 asylsökande blivit kommunens ansvar.

Både på jobbet och fritiden gör många karlskogabor nu lite extra för att mottagandet av de asylsökande ska fungera bra. Det berättar Patricia Eriksson, platschef på asylboendet i Karlskoga.

– Det är jättemånga som har varit här och lämnat kläder och leksaker och även sagt att de vill volontärarbeta, säger hon.

Många i det civila samhället sluter upp. Till exempel har Svenska kyrkan anordnat många olika aktiviteter för de asylsökande, berättar Patricia.

– De har öppnat upp och haft syriansk afton till exempel och språkcafé, vilket även finns på biblioteket, som också har varit här och engagerat sig.

Men det är inte bara frivilligkrafter som satts igång, utan personalen på vårdcentralen, folktandvården och inom kommunen är också på tårna i Karlskoga.

– Vi har fått jättebra kontakt och har ett bra samarbete på gång. De är mycket engagerade, berättar Patricia Eriksson.

Från folktandvårdens sida håller verksamhetschefen i Karlskoga, Gunilla Fernberg, med om att samarbetet fungerar mycket bra och engagemanget hos hennes personal är jättestort, säger hon.

– Det jag tycker är helt fantastiskt är den beredskap och vilja som finns att hjälpa till och ordna upp allt som behöver göras, förklarar Gunilla Fernberg.

– Det talas mycket om det i kafferummet och jag vet att många engagerar sig även på sin fritid. Det gör att jag tror att vi kommer att fixa det här på ett bra sätt, avslutar Gunilla Fernberg, verksamhetschef för folktandvården i Karlskoga.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista