Polisbil. Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX
Polisen ska i sitt vardagliga arbete kontrollera identifikationen på personer mer utförligt i jakten på tvångsutvisade. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Polisen skärper id-koll för att upptäcka tvångsutvisade

1:06 min

Polisen har fått i uppdrag av regeringen att intensifiera arbetet med att utvisa människor som inte har laglig rätt att vistas i landet. Men mer resurser att utföra arbetet har inte polisen fått.

– Nej vi har inga mer resurser till det, säger gränspolis Urban Krok.

I det nya polisdistriktet Bergsslagen som förutom Värmland även innefattar Örebro och Dalarnas län finns det omkring 1600 personer som polisen inte vet om de idag finns gömda i Sverige eller lämnat landet efter det att de fått avslag på sin asylansökan. Direktiven är luddiga i vad regeringen menar med att polisen ska intensifiera sitt arbete i frågan. Men vad polisen nu gör är att de skärper kontroller av personer som de stöter på i sitt vardagliga arbete.

– Det kan vara, arbetsplatskontroller, bråk, trafikkontroller och så vidare. Det är i den normala linjeverksamheten som man kan uppdaga att de är efterlysta, säger Urban Krok.

Sen arbetar polisen underrättelse baserat, tips och annan information som kommer in från externa samarbetspartners, privatpersoner och företag, sammanställs och sen kan det ligga till grund för att polisen gör riktade kontroller.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista