Runar Filper. Foto: Anna Geiden/Sveriges Radio.
Runar Filper. Foto: Anna Geiden/Sveriges Radio.

Filper (SD) frågande till hatisk retorik på nätet

1:34 min

Mona Sahlin menar att sverigedemokratiska politiker uppmanar till våld och hot på nätet. Runar Filper ställer sig frågande till vad det är för våld Sahlin syftar på.

Under onsdagen föreläste Mona Sahlin på Karlstads Universitet om våldsbejakande extremism. Hon menade att politiker från Sverigedemokraterna uppmanar till hot och våld på nätet och såg en glasklar koppling mellan partiet och hatsajter som Avpixlat.

Sverigedemokraternas riksdagsman Runar Filper ställer sig frågande till kopplingarna om hot och våld.
– Jag vet överhuvudtaget inte vad hon syftar på. Kopplingen mellan våld och Sverigedemokraterna, var finns den kopplingen?

Enligt Mona Sahlin är det viktigt att Sverigedemokraterna går ut och tar avstånd från de bränder som varit på asylboenden runt om i landet, istället för att lägga ut adresserna till nya boenden vilket Sverigedemokraterna i Lund gjorde nyligen. Runar Filper menar att lokaltidningarna gör samma sak när de talar om var nya boenden ska inrättas.
– Det är väl inget konstigt med det. Här i Sunne fick man läsa innan att Selma-hotellet ska bli ett flyktingboende.

Men mot bakgrund av alla bränderna så menar Mona Sahlin att det vore bra om partiledningen i Sverigedemokraterna tar avstånd från retoriken på hatsajterna. Kan du förstå det?
– Jag vet inte vilken retorik det är hon pratar och om eftersom jag inte får några citat sajterna så är det väldigt svårt för mig att beskriva...

– Hon sitter ju i stiftelsens Expos styrelse, en stiftelse som verkar för att överallt där man kan motverka Sverigedemokraterna. Jag tar ju väldigt lite värde på vad Mona Sahlin säger.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista