Lars Stiernelöf. Arkivfoto: Eva Davidsson/Sveriges Radio
Lars Stiernelöf, tidigare demokratiutvecklare i Sunne, är nu projektledare för Värna Värmland mot våldsbejakande extremism. Arkivfoto: Eva Davidsson/Sveriges Radio.

Knappt hälften av kommunerna med i projekt mot våldsbejakande extremism

2:52 min

Mot bakgrunden av alla asylboenden som satts i brand har Brottsförebyggande Centrum i Värmlands nystartade projekt Värna Värmland mot våldsbejakande extremism blivit högaktuellt. Men bara sju av länets 16 kommuner är än så länge med.

– Målet är att vi ska hjälpa och stötta Värmlands kommuner så att man får en beredskap i den här frågan, säger Lars Stiernelöf projektledare.

De kommuner som hittills är med i projektet är Eda, Årjäng, Sunne, Karlstad, Hammarö, Säffle och Forshaga. Att inte fler kommuner i Värmland gått med ännu tror Lars Stiernelöf bero på att projektet ännu är nytt och inledningsvis en prioriteringsfråga.

– Nu tror jag att senaste tidens utveckling gör att man kommer att prioritera om också. Vi ser att det här är viktigt att ta tag i.

Lars Stiernelöf menar att arbetet mot våldsbejakande extremism berör alla.

– I sin yttersta form är det ett hot mot våra demokratiska principer. Det handlar om ett förebyggande arbete för att värna demokratin.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista