Pegah Khazaei
Pegah Khazaei tog ett initiativ för att skapa fritidsaktiviteter för asylsökande barn i Karlstad. Foto: Ylva Vesterlund

Fritidsaktiviteter som integrerar

1:32 min

Pegah Khazaei som arbetar med flyktingmottagningen i det tidigare var stadshuset i Karlstad, såg snabbt ett behov av att aktivera de boende. Flyktingbarnen blir lätt bli rastlösa och fritidsaktiviteter är också ett sätt att integreras i samhället, menar hon.

– Jag tänkte att det vore kul att sysselsätta barnen, så att de kommer bort från det de varit med om. Jag slängde ut en förfrågan på Facebook och har fått väldigt bra respons.

Det är ett antal idrottsföreningar och ideella organisationer som hört av sig, men även föräldrar som vill ta med de asylsökande barnen på fritidsaktiviteter.

Musik och fotboll

Pegah Khazaei berättar att stadshuset inte har speciellt mycket material för att aktivera barn och ungdomar, men de fick nyligen besök av en folkkär underhållare.

– Björn Starrin kom hit och spelade musik för oss i matsalen. Det var uppskattat och barnen ska också få spela fotboll med Färjestads BK på Orrholmsskolan.

Varför är det viktigt att skapa firtidsaktiviteter för de asylsökande ungdomarna och barnen?

– Så att de får känna glädje i livet, känner sig välkomna och visa att vi bjuder in dem till samhället. Genom att komma ut och umgås med svenskar kan de dra nytta av varandra.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista