Per-Samuel Nisser (M). Arkivfoto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Per-Samuel Nisser (M). Arkivfoto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Skylt med texten Hells Angels. Foto: Jonatan Björck/Sveriges Radio.
2 av 2
Skylten som berättar vem som huserar på gården i Härtsöga. Arkivfoto: Jonatan Björck/Sveriges Radio.

Nisser (M) om rättegången mot HA: "Vi kommer inte ge oss"

1:11 min

Konflikten mellan Karlstads kommun och föreningen Solstadens Motorsport om Hells Angels lokal i Härtsöga är inne på sitt tredje år. Idag och imorgon möts parterna åter i rätten, och kommunen hoppas att förhandlingen ska leda till att det går att säga upp Solstadens Motorsport som hyresgäst.

Vem ska försäkra fastigheter och vem ska stå för rättegångskostnaderna är det som ska förhandlas under två dagar i Värmlands tingsrätt med start idag.

I ett försök att bli av med hyresgästerna menar Karlstads kommun att Solstadens Motorsport måste ha fastigheten försäkrad, och det har inte föreningen haft. Kommunen har själv försökt försäkra lokalen men menar att det inte går eftersom det pågår kriminell verksamhet där. Kommunen menar då att föreningen bryter mot hyresavtalet. Solstadens Motorsport menar att de inte heller kan försäkra fastigheten dels för att det finns förutfattade meningar om Hells Angels och därför är det svårt att försäkra men också för att fastigheten är i dåligt skick.

Sedan Karlstads kommun i maj 2012 köpte HA-gården i Härtsöga på exekutiv auktion så har man gjort allt för att bli av med Hells Angels. Hittills har man misslyckats eftersom kommunen glömde skicka med medlingsinformation. Den frågan ska senare prövas i Högsta domstolen.

Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande säger att han utgår från att kommunen kommer kunna tvinga Solstadens Motorsport att flytta från gården i Härtsöga.

Ni hävdar att det pågår kriminell verksamhet där, hur vet ni det?

– Från början var det en vädjan från polisen att vi skulle agera, det offentliga och Karlstadsborna tillsammans stå upp mot den här typen av grupperingar och krafter. Ett sätt var att köpa den här fastigheten. Det var grundtanken som vi inte får glömma. Har det gått bra eller dåligt? Ja de är inte ute ur fastigheten men vi kommer inte att ge oss, det kan jag vara tydlig med, säger Per-Samuel Nisser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista