Före detta hotell Selma Lagerlöf. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio
Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio

Hot bakom inställd demonstration

Daniel Björklund: "Jag anser att det är en fara för mig själv"
0:53 min

Initiativtagaren till demonstrationen mot att Selma hotell i Sunne blivit ett flyktingboende, Daniel Björklund, har hotats till livet. Han ställer nu in demonstrationen som skulle hållits imorgon.

– Jag har blivit så pass hotad att jag inte har något val än att ställa in den. Jag anser att det är fara för mig och jag är orolig att det ska drabba min familj, säger Daniel Björklund.

Var kommer hoten ifrån?
– Det är både via telefon och rykten, att om jag inte avbryter demonstrationen så kommer de leta upp mig. Jag tycker det är väldigt tråkigt för vi har ju ändå yttrandefrihet här i Sverige.

Enligt Daniel Björklund var det runt ett hundratal personer som tänkt delta i demonstrationen. Han tänker nu polisanmäla hoten.

När P4 Värmland under fredagsförmiddagen pratade med Tomas Sahlström, chef för polisområde Norr hade de ännu inte fått in någon anmälan.
– Vi tycker ju att det är allvarligt att man inte ska få kunna genomföra en demonstration på grund av att man blir hotad.

Han säger att de inte märkt av ett hårdare klimat eller att andra demonstrationer har ställts in på grund av hot.
–Det här är första gången vi inom vårt lokalpolisområde har fått signaler om det här när det gäller den här frågan.

På fredagseftermiddagen kom uppgifter om att det trots allt kan bli en demonstration mot flyktingboendet på lördagen. P4 Värmland har varit i kontakt med en annan man som överväger att genomföra demonstrationen, och beslut ska tas under kvällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".