Fyra människor som lyssnar på radio. Foto: Mats Holmstrand
1 av 3
Kring radion samlas man och försöker lyssna sig till vad som händer i Ungern. Bilden är beskuren. Foto: Mats Holmstrand
Flicka som ligger på sängen med en kortlek i handen. Foto: Mats Holmstrand.
2 av 3
Gyöngyi åtta år, förlorade sin pappa i Ungernrevolten och flydde till fots med sina systrar och mamma över leriga åkrar till Österrikiska gränsen. Sista biten var hon så utmattad att hon fick bäras av sin mamma. Bilden är beskuren. Foto: Mats Holmstrand
Pojken som sitter på en säng. Foto: Mats Holmstrand
3 av 3
André Polgary var ett av 35 barn på Loka Brunn. Som vuxen mindes han att det han saknade och sörjde mest från Ungern var sin hund som blev lämnad kvar. Bilden är beskuren. Foto: Mats Holmstrand

Tidlösa bilder av flyktingar på Värmlands museum

1:53 min

Just nu pågår utställningen På Flykt på Värmlands museum i Karlstad. Det handlar om gamla foton från en flyktingförläggning i Loka Brunn från mitten av 50-talet, men utställningen knyter an till den aktuella flyktingsituationen just nu.

Som en lokal del av migrationsutställningen "Where do we migrate to" visas nu fotografierna som fått temat På Flykt. Det var Lars Sjöqvist, producent på museet som hittade bilderna när han sökte på migration i arkivet.
– Då flimrade det förbi bilder och jag reagerade direkt på hur starka de var.

Bilderna som genast fångade Lars Sjöqvist nyfikenhet föreställer ungerska flyktingar som kom till Sverige på 50-talet. De är tagna av den då 20-årige fotografen Mats Holmstrand på en flyktingförläggning i Loka Brunn.
– Man får se vardagsliv och känslan man får när man tittar på bilderna, förutom kanske kläderna, är det här i förrgår eller förra veckan? Man känner igen de här grupperna av personer som pratar med varandra och ser lite uppgivna ut.

Lars Sjöqvist berättar att han hittade bilderna när det var som hetast i Ungern, då tusentals flyktingar ville ta sig in i landet.
– Och i de här bilderna är det ungrare som flyr.

Utställningen visas fram till den 22 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista