Sofia Axelsson. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio
"Vi försöker hitta nya lösningar där vi utgår ifrån individens behov" säger Sofia Axelsson. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio
P4 Värmland kollar - Stressen som gör oss sjuka

Workshops ska minska stressjukskrivningar

0:53 min

Stress och psykisk ohälsa är bakgrunden till 42 procent av sjukskrivningarna i Värmland just nu. Genom ett projekt och workshops försöker landstinget och Försäkringskassan minska sjukskrivningarna.

– Vi vill veta mer om varför det ser ut så här och vad vi skulle kunna göra bättre för att personer inte ska hamna i den här situationen eller hur vi ska kunna bli bättre på att få folk att bli friska, säger projektledaren Sofia Axelsson.

Projektet mot psykisk ohälsa pågår året ut och drivs av landstinget i Värmland och försäkringskassan. Ett mål är att de olika instanser som sjukskrivna möter ska bli bättre på att samarbeta.

För att sprida kunskaper, träffas över myndighetsgränserna och hitta nya lösningar så har flera workshops gjorts.

Under den workshop som hölls på Uno i början av november möttes flera av de yrkesgrupper som träffar de sjukskrivna, som personalhandläggare, psykiatriker och arbetsförmedlare.

Ni har ju gjort djupintervjuer med folk som har blivit sjuka. Vad visade de?
– Det är ett nytt angreppssätt att lära sig av de som har erfarenhet. Vad har de för upplevelser och behov under sin sjukdomstid? Och hur kan vi lära oss mer av det så att vi tillgodoser de behoven på bästa sätt. Då kanske man till och med kan förhindra att man blir sjuk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista