Eva Vingård professor i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet.
Eva Vingård, professor i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
P4 Värmland kollar - Stressen som gör oss sjuka

Professorn: "Analysera din stress och gör förändringar"

1:24 min

Stressrelaterad ohälsa ökar och psykisk ohälsa och sjukdom, där stress ingår, är i dag den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige. Just nu pågår en konferens i Sunne, som handlar om att förebygga psykisk ohälsa som till exempel stress. Det handlar om att förstå vad som händer och ta tag i det, menar professorn Eva Vingård.

En av föreläsarna på konferensen, som hålls i Sunne, är Eva Vingård, professor i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet.

– Att den stressrelaterade ohälsan ökar beror dels på att andra diagnoser gått ner, medan den stressrelaterade ohälsan inte gjort det, utan snarare ökat. Det man ska komma ihåg är att den ökat från 2009, som var "all time low", så det är inte så konstigt att vi har en viss ökning, det skulle man nog förvänta sig. Men det är klart att man måste vara observant på att den inte ökar alldeles för mycket, så det inte blir så eländigt som det var i början av 2000-talet, säger Eva Vingård.

Även om man själv känner sig medveten om sin stress - varför tar man bara inte varningssignalerna på allvar och försöker koppla av? Många verkar bara tuffa på som vanligt.

– Det kan ju vara svårt att koppla av - det går inte bara att säga åt sig själv att göra det. Det är samma sak när man har sömnbesvär, det är inte så enkelt som att säga att "nu ska jag sova". Men man kan analysera det och förstår man att man är överbelastad på något sätt får man försöka göra något åt det.

Hon menar att det kan vara svårt att göra förändringar på arbetet, men att det måste till.

– Det kanske krävs en organisationsförändring eller att diskuterar med sin chef vad som behöver göras. Hemma får man ta itu med et på något sätt, se vad man måste göra och inte måste göra. Bara man är medveten om det finns det en väg ut för det mesta, säger Eva Vingård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista