Städningen på Tingvallagymnasiet i Karlstad fungerar bra enligt några elever som P4 Värmland har pratat med. Foto: Anton Eriksson/Sveriges Radio P4 Värmland
Städningen på Tingvallagymnasiet i Karlstad fungerar bra enligt några elever som P4 Värmland har pratat med. Foto: Anton Eriksson/Sveriges Radio P4 Värmland

Var femte skola för dåligt städad

1:11 min

Var femte grund- och gymnasieskola i Sverige är för dåligt städad. Men på Tingvallagymnasiet i Karlstad fungerar städningen bra, enligt Ludvig som går i årskurs ett.

– Så fort man kommer till skolan så ser man en städare ute. De städar varje dag för att hålla det rent och fräscht, säger Ludvig som går i årskurs ett på Tingvallagymnasiet i Karlstad.

Var femte grund- och gymnasieskola i Sverige är för dåligt städad. Och på många skolor är luften så undermålig att den kan påverka elevernas hälsa negativt. Det konstaterar Folkhälsomyndigheten efter att kommunernas miljökontor inspekterat drygt 40 procent av landets skolor.

I Värmland har nästan alla kommuner varit med i folkhälsomyndighetens tillsynsprojekt. Och Tingvallagymnasiet i Karlstad klarade sig undan med några mindre anmärkningar. De elever som P4 Värmland har pratat med tycker att städningen sköts bra, men att luften i klassrummen kan vara dålig ibland, vilket påverkar elevernas koncentration.

– Det är byggnader som är över hundra år gamla som ska fungera enligt dagens regler. Ibland fungerar det bra, ibland fungerar det mindre bra, men det är något som vi jobbar med löpande, säger Christine Holmberg, rektor på Tingvallagymnasiet.

Bengt Jonsson, miljöinspektör i Karlstads kommun, tycker att det är viktigt med en god inomhusmiljö så att både elever och personal kan prestera bra.

– Framförallt är det viktigt för de med allergier. De är extra känsliga om det är mycket damm. Så städning och ventilation är jätteviktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista