Ahmed Zia Hussein Zadeh kom som ensamkommande till Sverige som 16-åring. Foto: Jonas Hansson
Ahmed Zia Hussein Zadeh kom som ensamkommande till Sverige som 16-åring. Foto: Jonas Hansson

Zia kom ensam från Afghanistan som 16-åring - nu jobbar han som anläggare

7:43 min

Det har aldrig flytt så många ensamkommande minderåriga till Sverige som nu, och de flesta kommer från Afghanistan. Zia Hussein Zadeh flydde ensam till Sverige som 16-åring. Efter att ha tagit studenten på gymnasiets byggprogram fick han jobb direkt.

Mellan januari och oktober 2015 ansökte 23 349 ensamkommande barn om asyl i Sverige. Av dessa var fler än hälften från Afghanistan.
- Det är jättesvårt att leva där, och många har förlorat sin pappa så de har ingen som kan försörja dem. Jag började jobba som barn, det var krig och jag kunde inte gå i skolan, berättar Zia.

Han jobbade i Iran och bestämde sig år 2010 för att åka till Norge efter att ha fått landet rekommenderat för sig av kompisar. De var en grupp på tre pojkar som flydde tillsammans via Turkiet och Frankrike.
- Men när jag kom till Malmö kände jag att jag vill stanna här i Sverige. Det vara bara en känsla och jag är glad för det.

På gymnasiets byggprogram var han den ende i klassen med utländsk härkomst. Direkt efter studenten fick Zia jobb som anläggare. Han trivs med jobbet men har siktet inställt på att så småningom läsa vidare till byggingenjör:
- Jag vill skaffa ett bättre liv. Jag ska ha jobb, hus, bil som andra. Jag försöker lära mig om svensk kultur och regler för att komma in i samhället, säger Zia.

På fritiden spelar han bandy i Afghanistans landslag. De tränar på Tingvalla IP i Karlstad och har siktet inställt på VM.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista