Asylboenden blir inte inspekterade i tid

1:24 min

Räddningstjänsten hinner inte inspektera de nya asylboendena innan de boende flyttar in när Migrationsverket nu ökat tempot i jakten på nya boenden. Det kan innebära stora brister i brandskyddet.

– Vi har ju ett exempel med ett boende i Karlstad med 160 platser som vi har läst om i tidningen. Vi vet ju inte vilket boende det är, säger Magnus Lundqvist, brandingenjör på Räddningstjänsten i Karlstad.

– En farhåga vi har är att boendet kommer att tas i anspråk ganska snabbt utan att vi ens har hunnit besiktiga det och då vet vi inte hur pass anpassat det är för boende.

Det är inte första gången som det är snabba ryck från Migrationsverkets sida. Boendena i Molkom tillkom också med kort varsel vilket innebar brister i brandskyddet.

Länsstyrelsens beredskapsdirektör Leif Gustavsson är medveten om problemet men menar att ambitionen är att det ska vara ett bra brandskydd på boendena.

– En sådan miss är alltid ett misslyckande och det är det ju även för andra kommunala tjänster, socialtjänst, skola och så vidare. Det är klart att man behöver få veta om boendena i förväg. Men det händer att det blir så snabba ryck att det inträffar, säger han till P4 Värmland.

Men Magnus Lundqvist menar att brandskyddet kan påverkas när man ska se efter den i efterhand.

– Det är ju svårt att komma med kraven i efterhand när byggnaden redan är bebodd och tagen i drift. Vi kan ju inte flytta ut 160 personer för att göra ombyggnationer. Det finns ju ingenstans för dem att ta vägen då. Det ser vi som ett problem.