Inrikesminister Anders Ygeman (th) och Migrationsverkets Mikael Hvinlund (tv). Foto: Henrik Montgomery/TT
Sverige inför tillfälliga inre gränskontroller under torsdagen, det bekräftade inrikesminister Anders Ygeman (th) och Migrationsverkets Mikael Hvinlund (tv) vid en presskonferens i Rosenbad på onsdagskvällen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Tillfälliga gränskontroller införs idag

Pia Hallström (M): "Vi hade inget annat alternativ"
0:20 min

Sverige inför tillfälliga inre gränskontroller idag, det bekräftade inrikesminister Anders Ygeman på en presskonferens igår kväll.

I första omgången som startar kl 12 idag ska gränskontrollerna gälla i tio dagar. Men kontrollerna kan förlängas i upp emot ett halvår.

– Jag tycker att det är bra, det är ett konstigt läge och vi hade inget annat alternativ. Vi får se hur det ser ut om tio dagar. Jag tycker att det är ett bra förslag, säger Pia Hallström (M) värmländsk riksdagsledamot.

Det är polisen som avgör var gränskontrollerna kommer att upprättas och här i Värmland vet man ännu inte vad det innebär för vår gräns mot Norge och våra flygplatser.

Att Sverige tillfälligt inför gränskontroller innebär att alla, även svenska medborgare, som kommer till de svenska gränskontrollerna måste kunna identifiera sig, med pass eller nationellt id-kort.

Värmländske riksdagsledamoten Jonas Gunnarsson (S), tror inte att de tillfälliga gränskontrollerna kommer att påverka antalet asylsökande.

– Nej, det kommer det inte göra, och det är inte heller syftet med det här. Människors rätt att söka asyl står fortfarande lika fast som tidigare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".