Per Gruvberger Foto: SR Värmland
Per Gruvberger, socialdemokratiskt kommunalråd i Karlstad, är nöjd med de pengar Filipstads kommun får för att klara flyktingmottagandet. Arkivbild: Sveriges Radio.

Per Gruvberger (S) välkomnar pengar från regeringen

"Det löser problemet i den akuta situationen"
0:48 min

Den värmländska kommun som får mest pengar per invånare av regeringen för att klara av flyktingmottagandet är Filipstad. Drygt 50 miljoner är en siffra som gläder kommunalråder Per Gruvberger (S).

– Det är positivt. Jag tycker verkligen att man från regeringshåll tagit hänsyn till var belastningen, eller uppdraget, legat, säger Per Gruvberger, socialdemokratiskt kommunalråd i Filipstad. 

Tror du att de ökade pengarna och en ökad schablon för de nyanlända i skolan kommer att räcka?

– Jag tror att man kan säga att det löser problemet i den akuta situationen, om man bortser från frågan om vi verkligen lyckas rekrytera personal. Däremot på lite längre sikt är det ett kvarstående problem med försörjning för människor under tiden det tar att komma in i etableringen. Då hänger det på vad man lyckas med när det gäller arbetsmarknadspolitiken, säger Per Gruvberger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".