Snabbspår för utländska läkare välkomnas

1:01 min

Idén med att landstingen ska starta snabbkurser i svenska för läkare som söker asyl i Sverige, välkomnas av Fady Al Ameer Hasan , idag AT-läkare på vårdcentralen i Skoghall.

Det var i förra veckan som statsminister Stefan Löfven uppmanade landstingen att starta egna intensivkurser för att utländska läkare. Innan Fady flydde från Syrien hade han arbetat som ögonläkare under 10 års tid. Nu är hans mål att jobba som ögonläkare även i Värmland. Idén med snabbkurser i svenska tycker han är bra.

– Det skulle vara mycket bra. Jag tror att man kommer från Syrien och har universitetsutbildning, så krävs det inte mer än ett år med intensivutbildning, för att klara sig på svenska. Nu tar det lång tid. Det finns inte så många platser för oss som är högutbildade. Nu finns bara SFI och det räcker inte till. Vi behöver mer än SFI, säger Fady.

Om landstinget i Värmland skulle hålla i kurserna i svenska, så skulle det också gå att kombinera kurserna med praktik ute i vårdverksamheten, menar Fady Al Ameer Hasan.

Enligt Socialstyrelsens prognos kommer antalet ansökningar från läkare som vill börja arbeta i Sverige att bli strax under 2 500 i år. Det är en fördubbling jämfört med för tre år sedan. Handläggningstiden har ökat kraftigt och är nu omkring nio månader.

Socialstyrelsen har fått extra statsbidrag bland annat för att korta handläggningstiden för att validera utbildningar, och pengarna har också använts till att försöka få fler medicinska kursplatser för personer med utomeuropeisk utbildning.