Två år i Sverige - så gick det för Raghad

5:48 min

P4 Värmland har följt Raghad Alganem från Syrien sedan han kom till Sverige för två år sedan. Nu jobbar Raghad som elevassistent på Ingesunds folkhögskola och han har blivit pappa för första gången.

Första gången P4 Värmland träffade Raghad Alganem var när han fått flytta in hos Siv och Håkan Jivesand , eftersom han mådde så dåligt på flyktingboendet i Lesjöfors. Siv och Håkan jobbade frivilligt som volontärer på flyktingboendet i Glava, och det var där de lärde känna Raghad. Ett år senare hade Raghad fått jobb som lärare i svenska och samhällsorientering på ett flyktingboende i Arvika.

Nu, efter två år, har Raghad förenats med sin fru Bousha som nyligen fått uppehållstillstånd. De bor tillsammans i Dottevik i Arvika och har nyss fått sitt första barn.

– Han heter Josef, berättar Raghad.

Två av Raghads bröder har också kommit till Sverige. Men föräldrarna är fortfarande kvar i norra Syrien.

– Det är lite bättre än i många andra ställen i Syrien. Men allt är dyrt, det är svårt att hitta rent vatten. Men det är okej, de lever, säger Raghad.

Nu jobbar Raghad på Ingesunds folkhögskola med en etableringskurs.

– Det handlar om att de ska klara sig i samhället - svenska, privatekonomi och samhällsorientering.

Vad tänker du om de stora flyktingströmmarna som är nu?

– Jag blir ledsen och jag vill göra mycket, men jag kan inte. Jag tänker på min familj, mina kompisar, mina släktingar - alla som är på flykt nu.

Hur tror du att gränskontrollerna påverkar den som flyr?

– Om man vill fly från krig och död och vill till Sverige så hittar man en annan väg. Men det blir svårare, säger Raghad.