Pensionerade lärare tar emot på nya flyktingskolan i Karlskoga

1:41 min

Idag öppnar en ny skola i Karlskoga, för de barn som bor på flyktingförläggningen på Karlskoga hotell.

Det är tre klassrum på Häsängsskolan i Skrantahöjden som öppnas igen, efter att ha stått oanvända en tid.

Även lärarna tas i bruk igen - samtliga har gått i pension men återvänder nu till arbetslivet.

– Det känns väldigt bra, måste jag säga. När man matas av den situation som finns nu så känns det som att man vill göra någonting. Alla kan ju inte sortera kläder, så det kändes väldigt bra när Eva ringde. Det var omöjligt att säga nej.

Jobbat på skolan i 18 år
Gunilla Öjebo har jobbat på Häsängsskolan i Karlskoga i 18 år, men det var länge sen nu. Efter det var hon 18 år i Varberg, och nu har hon varit pensionär i åtta år.

Idag går hon ut i arbetslivet igen. På Häsängsskolan i Karlskoga. 30 barn från flyktingförläggningen på Karlskoga hotell bussas hit för att gå i skolan.

Sex pensionerade lärare rycker in
Eva Skogum på Karlskoga kommun har fått ihop ett team på sex pensionerade lärare som ska jobba med barnen, som är mellan sex och nio år gamla.

– Jo, det här kommer bli jättebra. Det känns tryggt med de här lärarna.

Vi har tidigare berättat om hur Karlskoga kommun planerat för en skola där bara barn från flyktingförläggningen ska gå. Nu drar den igång. Skolan har tidigare stått tom, förutom i en del där en förskoleklass går.

Nackdel att de går på en egen skola
Det är en nackdel att det inte går att slussa in barnen i vanliga klasser allteftersom, säger Ann-Britt Harrysson, som varit lärare i 45 år, och minns hur det var på 70-talet när båtflyktingarna kom från Vietnam.

– De första flyktingarna här på Häsängen var båtflyktingar. Då kom de ganska många, kommer jag ihåg, så det blev små klasser. Det var många som varit med om väldigt traumatiska upplevelser. Men de kom väldigt fort in i klasserna, för det fanns hela tiden svenska klasser att fylla på i. Det var en fördel, berättar Ann-Britt.

– Vi börjar få deras barn i skolan nu, fyller hon i.

Fram till sommarlovet
Verksamheten på Häsängsskolan i Karlskoga pågår fram till sommarlovet till en början, sedan får verkligheten visa om det behövs en förlängning.

Om de som bor på flyktingförläggningen får uppehållstillstånd så är det inte säkert att de blir kvar i Karlskoga. För det finns ont om lediga bostäder i kommunen, säger skolchef Per Blom.

Fler skolor tar in pensionärer
De sex pensionerade lärarna som nu ska jobba på Häsängsskolan i Karlskoga är inte ensamma i länet om att ge sig ut i arbetslivet igen. Flera andra skolor har tagit in pensionärer för att klara undervisningen.

På bland annat Möckelngymnasiet i Karlskoga och Alléskolan i Hallsberg tas pensionerade lärare in. 

– Vi har flera pensionerade lärare. Två erfarna som arbetar fram till jul med våra nyanlända i väntan på en behörig lärare i svenska som andraspråk. Vi har också 3-4 pensionerade lärare som hjälper oss med längre eller kortare vikariat, berättar Elisabet Nielsen som är rektor på Möckelngymnasiet i Karlskoga.

Ökat behov när de nyanlända blir fler
På Alléskolan i Hallsberg finns tre eller fyra pensionärer som har anställningar på lite längre tid terminen ut, och ytterligare en handfull som vikarierar av och till, berättar rektorerna genom Katrin Pedersen.

Hon konstaterar att det går snabbare att anställa en pensionär än en lärare som redan har ett jobb. Något som är viktigt när behovet av lärare ökar.

– Man kan se ett ökat behov när antalet nyanlända ökar och organisationen måste ställa om snabbt. Det vill säga man kan rekrytera utan att vänta in en uppsägningstid.