Just nu

I dag avgörs framtiden för Råda skola

2:51 min

Förslaget att ersätta F-6-skolan i Råda med en F-3-skola och låta de äldre eleverna åka skolskjuts till Ekshärad har väckt protester hos föräldrar och elever. I dag fattar kommunstyrelsen i Hagfors beslut om ekonomin som styr skolbygget.

 – Vi har elevunderlag, vi har allt som krävs för att ha kvar en F-6-skola. Sedan blir det långa restider för barnen i tidig ålder. Det räcker att åka från årskurs sju, säger Sofia Stenmark.

Åsa Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande, säger att hon förstår att föräldrarna har synpunkter.

– Jag har full förståelse för att man vet vad man har, men inte vad man får och det kommer bli längre pendlingsavstånd för eleverna i klass 4-6, så jag förstår att man har synpunkter. Som politiker är vår uppgift att se på helheten och det är viktigt för oss att kunna erbjuda en likvärdig skola för alla elever i Hagfors kommun, säger Åsa Johansson. 

Är det rimligt för en 10-åring att pendla runt en timme om dagen?

– Ja, det finns det många 10-åringar som gör i vårt avlånga land. Det är tyvärr så att vår kommun minskat väldigt mycket i befolkning sista åren. Pendlingsavstånd är en negativ sak naturligtvis, men på totalen ser jag att det blir positivt för eleverna.

Har du hört några positiva signaler?

– Ja, de finns de som hört av sig och tycker att det är bra att det blir en funktionshinderanpassad skola till exempel och att det är bra att man gör något och att man satsar på bygden, säger Åsa Johansson.