Migrationsverket vädjar kommunerna om hjälp

0:31 min

Migrationsverket område mitt, där Värmlands län ingår, har gjort ett upprop till kommunerna att iordningställa ungefär 40 till 45 evakueringsplatser per kommun för att klara flyktingsituationen.

Det är ett ansträngt läge för Migrationsverket. I förra veckan sökte över 10 000 människor asyl i Sverige. I den rådande situationen där över 1000 personer ansöker om asyl varje dag behöver Migrationsverket hjälp av kommunerna med tillfälliga evakueringsplatser. Det kan till exempel vara skolor, gymnastiksalar, campingplatser eller stugbyar där kommunen är ägare eller verksamhetsansvarig.

Det finns ett beslut på att 20 000 nya evakueringsplatser behövs i Sverige vilket innebär en ökning med 1 200 platser i område mitt. Med en jämn fördelning över alla de 70 kommuner som finns med i region mitt så blir det ungefär 40 platser per kommun.

– De flesta kommuner är positiva. Några säger att de inte kan ställa upp med mer, men då har de redan lämnat stöd. Flera kommuner inventerar nu för fullt och kommer att återkomma inom de närmaste dagarna. Jag känner ett väldigt stöd från kommunerna att vilja hjälpa till, säger Magnus Rodin, regionschef på Migrationsverket.

Hittills har man lyckats få fram tillräckligt med platser, men enligt Magnus Rodin är läget kritiskt.

– Därför vädjar vi nu kommunerna om hjälp.