Är det okej att måla ovanpå en fotoutskrift? Konstnären Karin Broos svarar kritikerna

1:26 min

Konstnären Karin Broos är just nu aktuell med utställningen Still Life på Prins Eugenes Waldemarsudde i Stockholm. Hon har hyllats och älskas av många men en diskussion kring hennes teknik har pågått ända sedan genombrottet 2008.

Diskussionen har handlat om vad som är foto och vad som är måleri i hennes bilder. Är det till exempel okej att måla ovanpå en digital fotoutskrift? Så här tycker Karin Broos själv om den här diskussionen.

– Jag är så otroligt trött på den. Sedan 2008 är det någon som hela tiden håller på och skriver till tidningar och nästan förföljer mig.

Karin Broos tar ofta bilder av hemmet, naturen i Värmland och den närmaste familjen, som hon hämtar inspiration från. När hon hittar någonting som känns viktigt får det sedan bli utgångspunkt för det verk som sedan växer fram. Först skissar hon och sedan sätter hon upp målningen antingen bara rent känslomässigt, eller genom projicering, eller så använder hon i vissa partier en tunn utskrift som hon målar på.

– Ja, men den är så tunn att det egentligen bara är en liten kontur, som en vägledning om hur bilden fungerar på lite större format. Så det har egentligen ingenting att göra med den färdiga målningen.

Att Karin Broos använder den här tekniken framgår inte av verksförteckningarna. Hon förstår inte vad det skulle vara för meningen med det eftersom det inte har någonting med den färdiga målningen att göra.

– Det är ju inte handen, inte hantverket som gör en bild. Det är ögat och hjärtat. Jag menar har du inte blicken då kan du aldrig göra en bra målning. Då kan du ha all teknik i världen, men det blir ändå aldrig någonting.

Hör mer i P1-programmet Kritiken.